duminică, 2 ianuarie 2011

PC-ul de maine

De fapt, mult din ceea ce este prevazut se afla deja printre noi, cel putin intr-o forma primitiva. „Tot ceea ce vei vedea in 10 ani este disponibil acum,” spune Fred Killen, CTO la General Motors, explicand ca multe dintre inovatiile tehnologice sunt disponibile undeva, intr-o anumita forma, inainte sa devina mainstream.

Luati in considerare smartphone-urile si wireless-ul. Acestia sunt precursorii tehnologiei aflate la orizont. In mod asemanator, progresele desfasurate in zilele noastre (precum cloud computing-ul, virtualizarea si nivelele crecuste ale largimii de banda) alcatuiesc fundatia a ceea ce va urma. Tehnologiile amintite vor continua sa retina din datele stocate de dispozitivele individuale, permitandu-le utilizatorilor cu drepturile necesare sa acceseze informatia de oriunde, la orice ora, cu orice dispozitiv.

Nu va mai fi nevoie sa stochezi totul pe un hard drive sau pe un stick USB „pentru ca informatiile vor fi toate sus in cloud,” spune Randy Adams, fondator si CEO la Searchme, o companie de dezvoltare de motoare de cautare din Mountain View, California.

Oricum, PC-ul de maine va fi intr-adevar personal, customizat cu softul pe care ti-l alegi si importanta datelor personale cu care acesta va lucra – inclusiv, printre altele, datele cartilor de credit, „cheile”electronice ale masinii tale si datele biometrice care asigura intregul pachet.

Astfel de schimbari majore nu se vor intampla peste noapte, desigur, iar noile tehnologii nu vor fi adoptate universal. La urma urmei, unele companii inca folosesc linia de comanda si interfata monocrom. „Asa ca in 2019, s-ar putea sa ai destule aplicatii care nu arata deloc diferit fata de cele de astazi,” spune Killeen.

Si exista si provocari in drumul spre PC-ul anului 2019. Componentele device-urilor din viitor vor trebui sa invete cum sa comunice prin intermediul Wi-Fi si Bluetooth. De asemenea, acestea trebuie sa devina mai destepte, „sa invete” sa functioneze in conformitate cu conventiile sociale. (Nu vrei ca PC-ul tau in forma de ceas de mana sa-ti aduca aminte ca trebuie sa-ti iei medicamentele de inima in timpul unei sedinte cu CEO-ul). Device-urile trebuie sa aiba o securitate sporita, pe mai multe niveluri, spune Bill Buxton, un cercetator la Microsoft Research. Dar toate acestea se vor materializa in timp si deja sunt pe drum.

„PC-ul anului 2019 va arata mai mult cu ceea ce ofera iPhone decat cu ceea ce avem acum pe desktop sau laptop,” spune Michael Zyda, director GamePipe Laboratory si profesor la University of Southern California. „PC-ul iti va incapea in buzunar si va avea 10TB de spatiu de stocare online sau mai mult.”

El numeste dispozitivul „computer de context” si spune ca acesta va sti „locatia ta si ceea ce probabil cauti, iar daca va simti un prieten prin apropiere, iti va reaminti numele lui si ultimul lucru despre care ati vorbit.”

Calculatorul de context se va preincarca cu informatiile pe care le-ai cerut, spune Zyda, adaugand ca dispozitivul va fi „telefonul tau, email-ul tau, biroul tau, secretara ta, confidentul tau, centrul tau de divertisment si consola ta de gaming.”

Device-ul va face parte din viata ta, spune el, si va fi atat de personalizat incat „nu va exista distinctia artificiala intre dispozitvul de acasa si cel de birou. Va fi device-ul tau.”

Sursa: IDG News Service

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu