duminică, 2 ianuarie 2011

PC-ul anului 2009

Un lucru asupra caruia toata lumea pare sa fie de acord: PC-ul anului 2009 nu va arata precum laptopurile de astazi. „Nu vad oameni purtand ceva asemenator cu o carte,” spune Dan Siewiorek, un profesor de stiinta si inginerie a calculatorului de la Carnegie Mellon University si director al Human-Computer Interaction Institute. „Dispozitivul va arata precum un telefon, un inel sau un ceas. Va lua probabil mai multe forme.”

Siewiorek spune ca functia va influenta progresiv aspectul PC-urilor. O persoana mai in varsta, care are nevoie nevoie de ajutor, in cazul in care locuieste singura, poate purta un PC in forma unui ceas de mana pe care-l poate folosi la reamintirea programarile la medic sau orarul administrarii medicamentelor.

Un angajat tehnic poate avea PC-ul in forma de ochelari, permitandu-i acestuia sa acceseze si sa vizualizeze informatia, prin intermediul unor monitoare integrate, si sa impartaseasca ceea ce vede cu colegii si supervizorii, cu ajutorul unei camere din ochelari. Siewiorek spune ca-si poate imagina chiar si cum tehnologia PC poate revolutiona modul in care mecanicii navelor aeriene si maritime isi desfasoara munca.

Modurile in care lucram si traim, permanent schimbatoare, si linia subtire dintre acestea conduc schimbarile pe care le vom vedea la computerele noastre.

„PC-ul anului 2019 nu va semana deloc cu PC-ul din zilele noastre,” afirma Wen Xiao, CIO al serviciului global de distributie in cadrul companiei de telecomunicatii BT Group PLC din Londra. „Acesta va fi mai mic si omniprezent. Functia sa se va baza mai putin pe computing si mai mult pe control, acces si comunicatii. Capabilitatile de computing vor apartine tehnologiei cloud si vor fi accesate la cerere, individual de catre fiecare user.”

El spune ca se asteapta ca angajatii mai tineri (si cu siguranta cei care se vor angaja in urmatorii 10 ani) sa poarte datele asupra lor, si nu doar dispozitivele. Utilizatorii au nevoie ca PC-urile lor sa lucreze oriunde au ei nevoie si nu vor sa se ingrijoreze cu privire la stocarea si transferarea datelor.

Xiao spune ca virtualizarea si cloud computing-ul fac deja posibil noul nivel de mobilitate, iar trendul este asteptat sa accelereze. „Computing-ul si functiile de data-storage vor fi toate virtualizate, independente de device; datele independente de locatie si aplicatiile vor fi toate undeva in cloud, iar aplicatiile software vor fi on-demnad,” continua Xiao.

Toate aceste lucruri vor schimba necesitatile noastre legate de hardware. „principalul scop al hardului va fi reprezentat de identificare si nu de computing,” a explicat acesta. „Ca rezultat, hardul va fi super mic sau mai degraba combinat cu alte dispozitive, precum telefoane mobile, chei, bio-ID etc. Ceea ce este in interior va reprezenta o identificare unica a utilizatorului.”

Bill Schilit, un inginer de la Google si redactor sef asociat la Computer Magazine, spune ca si el vede „trendul departandu-se tot mai mult de desktop. Vedem persoane care folosesc doar telefoanele mobile, un client foarte mic de pe birourile lor sau un model cu dock, la care iti conectezi telefonul la o tastatura.”

Mai mult, PC-urile din viitor pun accentul pe „personal”, spune el, accentuand faptul ca aceasta viziune este a lui si nu a companiei Google. Cererea consumatorului pentru jocuri si acces instant la informatiile zilnice ( de trafic, vreme etc.) vor duce la adoptarea acestui tip de PC, adauga el.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu